Isus, Bog i Čovjek

Samo bi neki luđak rekao za sebe da je Bog, a da ne riskira smrt zbog toga. Isus to govori i dokazuje, ne hvaleći se svojom moći, ni težeći za društvenim uspjehom. Njegov jedini cilj je ljubiti nas i naučiti nas ljubiti.

“Nisam došao da mi služe, nego da služim.” (Mt 20, 28)

Ako smo se bojali ljutitoga, udaljenoga ili osvetoljubivog Boga… postanimo što prije ateisti, jer takav Bog ne postoji. Sva ljubav u Isusu je besplatna za svakoga, uvijek. To je definicija “ljubavi”, ne teorijska, nego stvarna, utjelovljena.

“Ljubite jedni druge, kao što sam i ja ljubio vas.” (Iv 13, 34)

Isus ne traži nemoguće. Očekuje li od nas da se toliko ljubimo, to je zato što nam daje svoje srce u zamjenu za naše. Transplantaciju koju možemo prihvatiti ili odbiti.

“Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa.” (Ez 36, 25)

Isus nije priča iz davnina, ni netko koga se s divljenjem prisjećamo. Svatko od nas može kušati Njegovu moć iscjeljenja, danas.

«Nisam došao zbog zdravih, nego zbog bolesnih. Nisam došao zbog pravednika, nego zbog grešnika.“

Osjećamo li izgubljenima, Isus nas vodi kući.

“Ja sam vrata” (…) “Ja sam put.” (…) «Ja sam svjetlost svijeta. Tko me slijedi, ne hoda u mraku. (…) “Bez mene ne možete učiniti ništa.”